Düz Tabanlık

DÜZ TABANLIK

İnsan ayağında kemikler, kaslar ve bağların belli bir düzeni ve birbirleriyle belirli bir uyumu vardır. Bazı durumlarda bu ilişki bozulur ve ayak tabanındaki kavis kaybolur. Buna düztabanlık diyoruz.

Düz tabanlık esnek ve sert diye kabaca iki tipte olur. Esnek tipte, kişi bastığı zaman ayak tabanı düzleşir, ayağını yerden kaldırınca normal görülür. Sert tipte ise ne şekilde olursa olsun ayak taban kavsi görülmez.

DÜZ TABANLIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Ayağın görünümü,
  • Ayağın iç tarafında ağrı ve şişlik,
  • Ayakta uyuşma hissi,
  • Bacak ve uylukta ağrı,
  • Çabuk yorulma

Düztabanlık kişinin yürüyüşünü genelde aksatmasa da uzun süre ayakta kalınca ayakta ve bilekte ağrı ve yorgunluğa sebep olur. Olay yıllarca devam edince ve bir de üstelik kişi, kilolu ise ve işi ayakta ise yıllar sonra dizde, kalçada ve belde birtakım problemlere neden olur.

DÜZ TABANLIK HANGİ DURUMLARDA GÖRÜLÜR?

Ayak kemik ve bağlarının doğumsal bozukluğuna bağlı olarak bebeklik döneminde görülür. Bebeklik döneminde görüleni genellikle aileseldir.  Bunun dışında ayağı ilgilendiren kemik ve bağlardaki geçirilmiş travmalar, bir takım nörolojik hastalıklar, kemik ve eklem iltihapları ve şeker hastalığına bağlı olarak oluşan sinir hasarları da düz tabanlığa neden olabilir.

DÜZ TABANLIĞIN TEDAVİSİ

Çocukluk döneminde ayak kavsini destekleyen özel ayakkabılar verilir. Kemiksel anomaliler varsa cihaz ve alçılarla geçici immobilizasyon sağlanır, tendon ve kas problemleri varsa fizik tedavi uygulanabilir.

Erişkinlerde ise sebebe yönelik tedavi uygulanır. Ayakkabılar ve tabanlıklar verilir. Hastanın kilo vermesi önerilir, aktivite kısıtlanması tavsiye edilir.

Cerrahi tedaviye nadiren başvurulur ve daha çok asıl sebebe yönelik işlemler yapılır.