Sindirim sistemimiz yemek borusu, mide, ince bağırsak, kolon ve rektum, pankreas, safra kesesi, safra kanalları ve karaciğerden oluşur. Dolayısıyle gastroenterolojinin ağızdan anüse kadar uzanan organların hastalıklarına odaklandığı söylenebilir. Bu bilim dalı ile uğraşan doktorlara gastroenterolog denir. Bazı ülkelerde karaciğer ve safra kesesi bu gruptan ayrılarak ikinci bir uzmanlık alanı olarak hepatoloji gündeme gelir.
Bu bilimle uğraşan doktorlara ise hepatolog denir. Ülkemizde bu anlamda yasal bir ayırım yapılmamıştır. Gastroenterolog, hastalıkların yanı sıra gıdaların mide ve bağırsaktaki hareketi, besinlerin sindirimi ve vücuda emilimi ve atıkların sistemden uzaklaştırılması da dahil olmak üzere gastrointestinal organların fizyolojisini iyi bilmektedir.
Peptik ülser, reflü, safra kesesi hastalıkları, hepatitler, kolon polipleri ve kanseri, alınan gıdaların emilmesinde bozukluklar sık karşılaşılan gastrointestinal sistem hastalıklarıdır.
Bu organları tutan hastalıkların teşhis ve yönetimi ile uğraşır. Akut ve kronik hepatit, viral hepatit, siroz, genetik ve metabolik karaciğer hastalıkları ve bunların komplikasyonları, karaciğer kanseri, karaciğer transplantasyonu, ilaç metabolizması ve immünoloji çalışmalarını gerçekleştirir. Hepatoloji terimi, sırasıyla karaciğer ve çalışma anlamına gelen Yunanca “hepatikos” ve “logia” sözcüklerinden türetilmiştir.