Bilgisayarlı Tomografi

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Bilgisayarlı Tomografi BT Nedir?

Bilgisayarlı tomografi, X-ışınları ile vücudun incelenen bölgesinin kesitsel görüntüsünü oluşturan bir radyolojik yöntemdir. X ışını kullanıldığından radyasyon içermektedir. Ancak günümüzde gelişmiş yeni cihaz ve teknolojilerle hasta güvenliği için radyasyon dozu mümkün olduğunca en aza indirgenerek görüntü elde edilmektedir. Alınan kesitsel görüntüler bilgisayar tarafından birleştirilerek 3 boyutlu görüntüler de oluşturulabilmektedir.

Bilgisayarlı tomografi güvenilir sonuçları ve hızlı çekim özelliği sayesinde önemli kolaylıklar sağlamaktadır.  Travma sonrası röntgen ve tomografi incelemeleri en sık kullanılan görüntüleme yöntemleridir. Kemik, organ yaralanmaları ve iç kanamalarda hızlı bir şekilde değerlendirmeye imkan sağlar.

BT kanamaya çok duyarlı bir incelemedir. Beyin kanaması şüphesi olan hastalarda birkaç saniyelik bir çekimle kanama olup olmadığı netleştirilebilir.

Tomografi akciğerlerin görüntülenmesinde de röntgenden sonra en sık kullanılan değerli bir yöntemdir. Karın içi organlar, sinüsler, boyun, kemik yapıların görüntülenmesi de diğer sık kullanım alanlarıdır.

Ayrıca BT Anjiografi yöntemi ile beyin, boyun, böbrek ve ekstremite damarları detaylı olarak değerlendirilebilmektedir. Kardiak Koroner BT Anjiografi ile sadece kol toplar damarından verilen kontrast madde ile kısa sürede kalp damarları görüntülenerek darlık ve tıkanıklık yönünden detaylı değerlendirme yapılabilmektedir.

Akciğer Tomografisi Nedir?

Akciğer kanseri kansere bağlı ölümlerde ilk sıralarda yer almaktadır.

Oysa erken evrede yakalandığında hastalığın tedavi şansı yükselmektedir. Düşük dozlu akciğer tomografisi yoğun sigara içicileri gibi riskli kişilerde akciğer kanserinin erken saptanması ve tedavi şansının belirgin derecede artması için önerilen tarama yöntemidir. Araştırmalar akciğer röntgenleri ile yapılan taramaların ölüm oranını azaltmadığı, buna karşın düşük doz bilgisayarlı tomografi ile taramaların ölüm oranlarını azalttığını ortaya koymuştur.

Tomografi Zararlı Mıdır?

Çoğu Danışanın Merak Ettiği Konu Radyasyondan Dolayı Zarar Görebileceği Yönündedir.

Düşük doz bilgisayarlı tomografi tekniği normal bilgisayarlı tomografiye göre hastaya daha az radyasyon veren, ancak teşhis için yeterli kalitede görüntü alınmasını sağlayan bilgisayarlı tomografi yöntemidir.

Düşük doz bilgisayarlı taramanın yanı sıra sigara bıraktırma çalışmalarının da yürütülmesi taramadan beklenen yararı artıracaktır.

Tomografi Neden Çekilir?

Göğüs, karın ve pelvis muayenesi için en hızlı ve en doğru incelemelerden biri çünkü her doku türünün ayrıntılı, kesitsel görüntüsünü sunar.

Motorlu taşıt kazası gibi travma nedeniyle yaralanan hastaları incelemek için kullanılır.
Göğüs veya karın ağrısı veya solunum zorluğu gibi akut semptomları olan hastalarda yapılır.
Göğüs, karın ve pelvis, akciğer, karaciğer, böbrek, yumurtalık ve pankreas kanserleri gibi kanserlerin tespit edilmesinde genellikle en iyi yöntemdir . Hekimin bir tümörün varlığını doğrulamasını, boyutunu ölçmesini, kesin konumunu tanımlamasını ve yakındaki diğer dokularla ilişkisinin derecesini belirlemesini sağladığı için en iyi yöntem olarak kabul edilir.

2023 Fiyatı Nedir?

Fiyat bilgisi alıp işlem hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.

Kanunen fiyat ve ücret bilgisi web ortamında paylaşımı yapılamamaktadır. Bilgi almak için bize telefondan ya da whatsapp üzerinden ulaşın.