Diz Kireçlenmesi

DİZ KİREÇLENMESİ VE PRP UYGULAMASI HAKKINDA

Halk arasında kireçlenme, kıkırdak erimesi ya da diz ekleminde sıvı kalmamış diye tabir edilen ve dizde ağrı, hareket kısıtlılığı, kıtırtı sesi ve zaman zaman da şişlikle görülen hastalıktır. Tıbbi adı ise gonartrozdur.

DİZ KİREÇLENMESİ KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Daha çok 45-50 yaşlarından sonra ve daha çok kadınlarda görülür. Hastalığın oluşmasında kilo, dizin kullanımı, hormonal etmenler ve daha önce geçirilmiş diz travmalarının rolü olduğu bilinen bir gerçektir.

DİZ KİREÇLENMESİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Hastanın muayenesinde diz hareketleri ile ağrı, hareket kısıtlılığı ve hareketler sırasında kıtırtı sesi duyulur. Bazen dizin şiştiği görülür. Ayakta basarken çekilen röntgen grafileri ve gereken durumlarda çektirilen diz MR’ları ile hastalığın derecesi ve dizdeki diğer patolojiler ortaya konur.

DİZ KİREÇLENMESİNDE TEDAVİ VE PRP

Röntgen ve/veya MR görüntülerindeki bulgulara göre kireçlenmenin hafif ya da orta derecede olduğu hastalarda diz egzersizleri ve şayet kilolu hasta ise kilo vermesi önerilir. İlaveten de hastayı rahatlatacak medikal ilaçlar verilir.  Fizik tedavi ile de hastalara yardımcı olunabilir. Ancak hastalığın ilerlediği ve eklem yüzlerindeki kıkırdak hasarının fazla olduğu hastalarda bu tedaviler yeterli olmayacağı için bu sayılanlara ilaveten diz eklemi içine birtakım enjeksiyonlar veya PRP dediğimiz uygulama başlanabilir.

PRP; kişinin kendisinden alınan bir miktar kanın bazı işlemlerden geçirildikten sonra kanın, plazma olarak adlandırılan sıvı kısmının hasta eklem içine verilmesidir. Bu plazma içindeki hücrelerin özelliği, vücudu tamir etmek, oradaki hücrelerin yenilenmesini sağlamaktır.

PRP , tamamen zararsız bir uygulamadır. Ancak uygulanmaması gereken bazı durumlar da vardır.

PRP KİMLERE YAPILMAZ?

Kan hastaları, kanser hastaları, hamileler, emziren anneler, kan sulandırıcı kullananlar ve enjeksiyon yapılacak bölgede iltihap bulgusu olanlar PRP uygulaması için uygun değildir. Bunlara yapmamak gerekir.

PRP UYGULAMASI NASIL YAPILIR?

PRP, 2-3 hafta aralıklarla ve 2-3 kez uygulandığı takdirde hastalığın gidişi yavaşlar ve hastanın konforu artar.

KİREÇLENMEDE DİZ PROTEZİ

İyice ilerlemiş evre 4 dediğimiz diz kireçlenmelerinde ise hastanın yaşı da uygunsa (60 yaş ve yukarısı) dize protez yapmak gerekir.