bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Ria (Spiral) Takılma ve Çıkarılması

RİA (SPİRAL) NEDİR?


Spiral ya da rahim içi araçlar (RİA)  doğum kontrolü amacıyla kullanılan etkili yöntemlerdir. İki tipi RİA vardır. Bakırlı ve hormonlu RİA’lar olmak özere. Bakırlı RİA’lar en sık kullanılanlardır. Rahim İçi Araç (RİA), bakır veya plastik materyallerden üretilen, rahim içine yerleştirilerek spermlerin rahim duvarına tutunmasını engelleyerek döllenme gerçekleşmemesini sağlar, döllenme olmuş olsa bile rahim içi duvar yapısını bozarak döllenen yumurtanın rahme yerleşmesini önler.  RİA’da bakır miktarı azalırken koruyuculuk etkiside azalır ve gebelik riski artar. Bu nedenle RİA’ların kullanım süreleri bitince (içlerindeki bakır bitince) gebelikten koruyuculukları azalacağı için değiştirilmelidirler. Sık kullanılan bakırlı RİA’ların kullanım süreleri yaklaşık 10 yıldır. Hiçbir ilaçla etkileşimi olmadığından kadınlar diğer tedavilerine aynen devam etmelidirler.

Ne zaman Takılmalıdır

Gebelik şüphesi yoksa herhangi bir günde takılabilir

Gebelik şüphesi varsa bir sonraki adet kanaması beklenir. RİA takılması için en uygun zamanlar adet kanaması sırasında veya kanama sonrası 10 gündür. RİA normal doğumdan 6 hafta, sezaryan yapılan kadınlarda 8 hafta sonra takılır. Eğer düşük söz konusu ise enfeksiyon riski yoksa düşük sonrası hemen takılabilir.

RİA (SPİRAL) HANGİ DURUMLARDA, NASIL ÇIKARILIR?

RİA (Spiral), kişi doğum kontrol sürecini bırakmak istiyor ise RIA istediği zaman çıkartılabilir. RİA (spiral) çıkartılması 1-2 dakika süren kısa bir işlemdir. RİA (spiral), adet kanaması bitiminde yaptıracağınız jinekoloji muayenesi sonunda ipinden çekilerek çıkartılır. RİA (spiral) çıkartıldıktan sonra ultrason ile kontrolü yapılır. RİA (spiral) kullanım süresi 5 -10 yıldır. Bu süreçte rutin kontrollerin yaptırılması gerekmektedir. RİA çıkarıldıktan hemen sonra gebelik riski yüksektir.

 

HORMONLU RİA (SPİRAL) NEDİR?

Hormonlu RİA (spiral) de normal bakır RİA (spiral) den farklı bir hazne bulunmaktadır ve bu hazne progesteron hormonu içerir. Hormon gün içinde yavaş yavaş o bölgeye salınır. Yaklaşık 5 yıl koruyucudur. Kadınların adet dönemleri azalır veya kanamalar tamamen durabilir. Hormonlu RİA’leri %99.8 etkilidirler. Özellikle adet kanamaları fazla olan hastalar için tercih edilir.

Hormonlu RİA (spiral) takılmadan önce kişiye jinekoloji muayenesi yapılır ve takılacağı gün belirlenir. Hormonlu RİA (spiral) genelde regl döneminin başlangıcından sonraki 7 gün içerisinde doktor tarafından yerleştirilir. Hormonlu RİA (spiral) takılması süreci normal bakır RİA (spiral) takılma süreci ile aynıdır.

Hormonlu RİA kullanan kadınlarda hormona bağlı doğum kontrol ilaçlarındakine benzer bazı şikayetler ortaya çıkabilir.  Memelerde hassasiyet, ağrı, dolgunluk, baş ağrısı, bulantı, kilo alma gibi.
Rutin kontrollerle RİA (spiral)’in durumu doktor tarafından kontrol edilmelidir. Doktor tarafından yapılan bu rutin kontrollerde hormonlu RİA (spiral)’ın kullanım süresi dolduktan sonra kişinin tercihine bağlı olarak doktor tarafından yeni bir RİA (spiral) takılarak uzatılabilir.

 

RİA (SPİRAL) NASIL TAKILIR?

RİA (Spiral) takılması işleminden önce kadın hastalıkları ve doğum doktoru tarafından jinekolojik muayene ve ultrason ile rahmin yapısı, konumu değerlendirilir.

RİA (spiral) takılmasına engel olabilecek bir durum (regl sancısının veya kanamasının şiddetli olması, hamilelik durumu yahut şüphesi olması, vajinal bölgede enfeksiyon olması, SMEAR testine bağlı rahim ağzında problem olması) yoksa spekulum aleti vajina girişine takılır ve rahim ağzı antiseptik solüsyon ile temizlenir. Daha sonra RİA (Spiral) rahim ağzına tenekulum aleti ile uygun pozisyona getirilir ve sabitlenir. Rahim ağzı sabitlendikten sonra RİA spiralin aplikatörü ile RİA (spiral) güvenli bir biçimde rahim içine yerleştirilir, RİA (spiral)’in ipi 0,5 – 1 cm kalacak biçimde kısaltılır ve RİA (spiral) takılması işlemi tamamlanmış olur.

 

 

RİA (SPİRAL) TAKILDIKTAN SONRA DOKTOR KONTROLÜ SÜRECİ NASIL OLMALIDIR?

 

RİA (spiral) takılmasından sonraki ilk regl döneminden sonra RİA (spiral)’ın konumu ve duruş biçiminin kontrolü, herhangi bir enfeksiyon riskini önlemek için kadın hastalıkları ve doğum doktorunun kontrolü gerekir. Bu muayeneden sonra bir sıkıntı yok ise 6 ayda bir olmak üzere düzenli kontrole gidilmesi uygundur.

RİA (SPİRAL) KULLANIMINDA GEBELİK GÖRÜLÜR MÜ?

Tüm doğum kontrol yöntemlerinde de olabileceği gibi RİA (spiral) takılı iken de %2 oranında hamile kalma ihtimali bulunmaktadır.

RİA (spiral) takılı iken hamile kalma durumu genelde RİA (spiral)’ın düşmesi, yerinden oynaması gibi durumlarda gerçekleştiği gibi RİA (spiral)’ın sabit olduğu ve yerinden oynamadığı halde de hamile kalınabilir.
RİA (spiral) takılı iken oluşan hamileliklerde riskler ve negatif durumlar mevcuttur. Eğer istenmeyen bir hamilelik ise RİA (spiral) çıkartılarak hamilelik dönemi sonlandırılabilir.
Hamilelik sürecinin devamı isteniyor ise ve hamilelik erken dönemde fark edilmişse keseye zarar vermeden RİA (spiral) kolayca çıkartılabilir. Fakat böyle bir durumda erken doğum veya düşük riski de bulunmaktadır. Hamilelik geç fark edilmişse RİA (spiral) çıkartılmadan süreç rutin olarak kontrol altında tutulmalı ve takip edilmelidir. RİA (spiral) takılı iken geçirilen hamilelik döneminde enfeksiyon, düşük ve erken doğum risk oranı daha yüksektir.

Kimler için uygundur?

  • Doğurganlık yaşındaki kadınların büyük bir kısmı için uygundur
  • Uzun süre gebelik istemeyen kadınlar
  • Yaşlarının menopoza yakın olması nedeniyle sterilizasyon istemeyenler
  • Yeni doğum yapmış emzirme periyodundaki kadınlar
  • Kürtaj olmuş ya da kendiliğinden düşük yapmış kadınlar
  • Diğer yöntemleri kullanmakta zorluk çekenler

Kimler için uygun değildir?

  • Gebelik şüphesi varsa (RIA kanamadan sonra takılmakla beraber şüphe varsa gebelik testi yapılmalı)
  • Kısa süreli gebelik planlanmıyorsa (1 yıldan daha az) çocuk sahibi olmak isteyenler
  • Adetleri ağrılı, adet kanamaları fazla olan kadınlar
  • Rahminde, diğer üreme organlarında kronik iltihabı bulunanlar
  • Rahminde veya diğer üreme organlarında yapısal bozukluğu olanlar
  • Rahminde veya diğer üreme organlarında kanser olanlar

 

 

2023 Fiyatı Nedir?

Fiyat bilgisi alıp işlem hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.

Kanunen fiyat ve ücret bilgisi web ortamında paylaşımı yapılamamaktadır. Bilgi almak için bize telefondan ya da whatsapp üzerinden ulaşın. 

Op. Dr. Ensar Akdemir

Kadın Hastalıkları ve DoğumOp. Dr. Ensar Akdemir

Kadın Hastalıkları ve DoğumOp. Dr. Saime Kış