bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Endoskopik Biyopsi Nedir ?

Endoskopla (uç kısmında görüntüleme için yakına odaklanan bir teleskobu bulunan uzun ince esnek bir tüp) vücudun açık kısımlarından birinden (ağız, burun, idrar yoları, makat gibi) veya küçük bir kesiden (karın, eklem gibi) girilerek dokulardan örnek alma yöntemidir.

Endoskopla sindirim sisteminin iç kısmı, bronkoskopla hava yollarının iç kısmı, sistoskopla idrar torbasının iç kısmı, artroskopla eklem içi, laparoskopla karın içini görüntüleriz. Hasarlı alanlar tesbit edilir. Endoskopik biyopside ise endoskop içinden geçirilen bir iğne veya doku tutucu forsesple bozuk gözüken kısımlardan doku örnekleri alınır. Bu örnekler patolojik veya mikrobiyolojik inceleme için laboratuara gönderilir.

Endoskopik biyopsi öncesi örnek alınacak dokuya ve hastanın durumuna göre bölgesel veya genel anestezi uygulanır.

En sık uygulanan endoskopik biyopsiler mide ve sindirim sisteminin diğer kısımlarından örnekler almak için kullanılır.

Polipektomi Nedir ?

Polipler sıklıkla küçük düzgün yüzeyli tümsekler, mantar benzeri saplı gözüken doku büyümeleridir.

Polipler genelikle 1 cm’den küçüktürler.  En sık görüldükleri yerler sindirim sistemi olmasına rağmen kulak kanalı, burun, boğaz, kadınlarda uterusta bulunabilirler. Sindirim sisteminin her kısmında polip olabilmesine rağmen en sık mide, ince ve kalın bağırsakta bulunurlar. Polipler bulundukları yerlere göre bazı şikayetlere neden olabilmeleri yanı sıra bazı tipleri kanserleşme eğilimi gösterir. Midedeki polipler bulantı, kusma şişkinlik hissi ve kanamalara neden olabilirler. Kalın bağırsak polipleri ise kabızlık, ishal, karın ağrısı ve kanamaya neden olurlar. Poliplerin tedavisi genelde büyüklüklerine ve yapılarına göre değişmekle beraber genel olarak çıkarılmaları gereklidir.

Mide polipleri için önemli risk faktörleri ileri yaş, kronik inflamasyon, uzun süreli proton pompa inhibitörleri denilen nexium gibi ilaçların kullanımı olabilmekle beraber bunlar ailevi de olabilmektedir.

Kalın Bağırsak Polipleri

Kalın bağırsak polipleri için risk faktörleri genetik, yüksek yağlı, düşük lifli diyetle beslenme, ileri yaş (50 yaş üstü), erkek, kolon polip veya kolon kanseri aile hikayesi, sigara, alkol, ince bağırsağın inflamatuar hastalıkları olabilir.

Sindirim sistemi poliplerinin tanısı üst endoskopi veya kolonoskopi yapılarak konur. Endoskopla görüntülenen polipin durumuna göre (büyüklük, şekil, miktar) doktor tarafından tedavi kararı verilmelidir. En etkin tedavi polipin çıkarılmasıdır. Bu işleme polipektomi denir. Endoskopi veya kolonoskopi süresinde endoskopun içinden geçirilen bir forsepsle tutulan polip kesilerek çıkartılır. Büyük polipleri forsepsle yakalayıp çıkarmak mümkün olmayabilir.

Polip Nasıl Çıkarılır

Onun yerine endoskopi sırasında polipin sapı ince bir telle çevrilip ısı ile kesilir. Çıkartılan polipin mutlaka patolojik incelemesi mikroskop altında yapılmalıdır. Geri kalan doku ve sap kısmı koterize edilir.

Çok daha büyük polipler ise endoskopik mukozal rezeksiyonla çıkartılır. Bu işlemin komplikasyonları daha fazladır. Bunun için önce polipi alttaki dokudan ayırmak için alt kısma sıvı enjekte edilir. Bu sıvı genellikle tuzlu su içerir. Daha sonra polip parça parça kesilerek çıkartılır. Bir diğer teknik ise endoskopik submukozal diseksiyon olup bu yöntemde sıvı enjekte edildikten sonra polip tek parça olarak çıkarılır.

Çok daha büyük polipleri endoskopik olarak çıkarmak mümkün olmayabilir. Cerrahi uygulanır.

2023 Fiyatı Nedir?

Fiyat bilgisi alıp işlem hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.

Kanunen fiyat ve ücret bilgisi web ortamında paylaşımı yapılamamaktadır. Bilgi almak için bize telefondan ya da whatsapp üzerinden ulaşın. 

Prof. Dr. Serab ARSLAN

Gastroenteroloji ve İç HastalıklarıProf. Dr. Serab ARSLAN

Prof. Dr. Yusuf BAYRAKTAR

Gastroenteroloji ve İç HastalıklarıProf. Dr. Yusuf BAYRAKTAR