Hipertansiyon başta olmak üzere kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, obezite ve diyabetten korunmak amacıyla günlük en fazla 1 tatlı kaşığı (5 gram) tuz kullanımı yeterli olacaktır.
Günlük tuz tüketimini azaltmak için;
- Yemeğin tadına bakmadan tuz koymayın.
- Sofranızdan tuzlukları kaldırın.
- Tuzu yemeği pişirirken değil, yemeği pişirdikten sonra koyun.
- Yemeklerinizi tuz yerine farklı alternatiflerle tatlandırın. (Nane, kekik, soğan, sarımsak gibi)
Aşırı tuz içeren besinlerden uzak durmak için aşağıdaki yiyecek gruplarına dikkat edilmelidir;
- Hazır soslar (soya, ketçap, barbekü, tartar, salsa, hardal, makarna sosları)
- Atıştırmalık ürünler (cips, tahıl bazlı bar, meyve bazlı bar, patlamış mısır gibi)
- Tuzlanmış kuru yemişler (fındık, fıstık, ceviz, badem, leblebi, kavurga, kabak ve ayçiçeği çekirdeği, her türlü çekirdek içi vb.)
- Turşu ve salamura besinler (siyah ve yeşil zeytin, sebze turşuları), balık konserveleri, tuzlanmış ve/veya salamura edilmiş et ve balık ürünleri
- Aromalı veya aromasız, doğal veya doğal olmayan gazlı, gazsız mineralli içecekler
- Geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana, yaprak salamurası gibi besinler gizli tuz kaynakları olup tüketimine dikkat edilmelidir.