TUZ TÜKETİMİ HAKKINDA

TUZ-TÜKETİMİ-HAKKINDA

Hipertansiyon başta olmak üzere kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, obezite ve diyabetten korunmak amacıyla günlük en fazla 1 tatlı kaşığı (5 gram) tuz kullanımı yeterli olacaktır.

Günlük tuz tüketimini azaltmak için;

  • Yemeğin tadına bakmadan tuz koymayın.
  • Sofranızdan tuzlukları kaldırın.
  • Tuzu yemeği pişirirken değil, yemeği pişirdikten sonra koyun.
  • Yemeklerinizi tuz yerine farklı alternatiflerle tatlandırın. (Nane, kekik, soğan, sarımsak gibi)

Aşırı tuz içeren besinlerden uzak durmak için aşağıdaki yiyecek gruplarına dikkat edilmelidir;

  • Hazır soslar (soya, ketçap, barbekü, tartar, salsa, hardal, makarna sosları)
  • Atıştırmalık ürünler (cips, tahıl bazlı bar, meyve bazlı bar, patlamış mısır gibi)
  • Tuzlanmış kuru yemişler (fındık, fıstık, ceviz, badem, leblebi, kavurga, kabak ve ayçiçeği çekirdeği, her türlü çekirdek içi vb.)
  • Turşu ve salamura besinler (siyah ve yeşil zeytin, sebze turşuları), balık konserveleri, tuzlanmış ve/veya salamura edilmiş et ve balık ürünleri
  • Aromalı veya aromasız, doğal veya doğal olmayan gazlı, gazsız mineralli içecekler
  • Geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana, yaprak salamurası gibi besinler gizli tuz kaynakları olup tüketimine dikkat edilmelidir.