TOPUK DİKENİ NEDİR ?
En sık görülen topuk ağrısı sebebidir. Ayak tabanındaki plantar faysa dediğimiz topuk kemiğine yapışan zar şeklinde  bir  yapı vardır. Bu zar yapısı topuk kemiğine yapışır . Ayak yapısı bozuklukları , fazla kilo , yanlış ayakkabı ve terlik seçimleri gibi sebeplerle bu zar yapısı gerilir ve topuk kemiğine yapıştığı yeri çekiştirerek kemik yapının uzamasına sebep olur. Oluşan bu kemik yapıya topuk dikeni denir.

TOPUK DİKENİ NEDEN OLUR?
En sık sebebi yanlış ayakkabı seçimidir. Çok sert tabanlı, düz ayakkabılar ve terlikler (özellikle parmak arası) plantar faysa'nın gerilmesine sebep olarak topuk dikeni oluşturabilir. Ayrıca fazla kilo, ayak yapısı bozuklukları, basış sorunları da topuk dikeni oluşmasına sebep olabilir.

TOPUK DİKENİ TANISI NASIL KONULUR ?
Topuk dikeni tanısı  yapılan muayeneden sonra çekilen standart bir ayak filmi ile konulabilir.

TOPUK DİKENİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR ?
Topuk dikeninin en yaygın belirtisi sabah ilk basışta topukta hissedilen ağrıdır. Ağrı bir süre sonra azalır ama çok ayakta kalınırsa ağrı tekrar şiddetlenir.

TOPUK DİKENİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
-Egzersiz 

-Tabanlık

-ESWT

-Klasik fizik tedavi uygulamaları

-Masaj

-PRP

-İlaç tedavileri

-Kineziotaping

TOPUK DİKENİ İÇİN HASTA HANGİ BÖLÜME MUAYENE OLMALIDIR
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ve Ortopedi bölümüne muayene olunabilir.

ÇEKİLEN RÖNTGENDE TOPUK DİKENİ ÇIKMADI AMA TOPUĞUM ÇOK AĞRIYOR NEDEN?
Standart çekilen grafide topuk dikeni çıkmayabilir. Bu durum PLANTAR FASİİT olarak değerlendirilebilir. Tedavisi de benzer şekilde yapılır.

TOPUK DİKENİ AMELİYAT GEREKTİRİR Mİ?
Genellikle uygun Fizik Tedavi uygulamaları, düzenli egzersiz tedavileri, tabanlık kullanımı, ESWT gibi yöntemlerle tedavi olan topuk dikeni genellikle ameliyat gerektirmez.

TOPUK DİKENİNE  PRP YAPILIR MI?
Topuk dikeni tedavisinde PRP oldukça yaygın kullanılan bir tedavi seçeneğidir.

TOPUK DİKENİ KIRDIRMA TEDAVİSİ NE DEMEK?
ESWT yöntemine halk arasında "topuk dikeni kırdırma tedavisi" olarak bilinen bir fizik tedavi yöntemidir

ESWT NEDİR?
ESWT  (Extracorporeal Shock Wave Therapy)'nin kısaltılmış halidir. Şok dalga tedavisi olarak da bilinir. ESWT cihazları son teknoloji ile üretilmiş fizik tedavi cihazlarıdır. Aslında bir çeşit ultrasonografik dalgadır. Yüksek basınçlı oluşturulan ses dalgaları bir aplikatör yoluyla ağrılı bölgeye uygulanır. Uygulanan alanın ödeminin çözülmesi, kanlanmasının arttırılması ve vücudun kendini onarma mekanizmalarının çalıştırılmasını hedefler. Böbrek taşı kırmakta kullanılan cihazlara benzer

ESWT İLE TOPUK DİKENİ KIRILIR MI?
Aslında Topuk dikeninde ağrının sebebi oluşan kemik çıkıntısı değil, çevresindeki ödemdir. ESWT de bu ödemi dağıtırak ve kanlanmayı arttırarak iyileşmeyi sağlar.

ESWT AĞRI YAPAR MI?
Hastadan hastaya değişebilen bir durumdur. İlk seans bir miktar ağrı hissedilse de bu katlanılamayacak bir ağrı değildir. Seanslar ilerledikçe ağrı azalır.

ESWT KAÇ SEANS YAPILIR?
Ortalama 3 günde bir 3-5 seans yeterli olmaktadır.

ESWT HER GÜN YAPILMALI MIDIR?
ESWT'nin her gün yapılması uygun değildir. 3-5 günde bir yapılması idealdir.

ESWT HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILABİLİR?
-Topuk dikeni
-Plantar fasit
-Tenisci dirseği (lateral epikondilit)
-Golfçü dirseği (medial epikondilit)
-Omuz kalsifik tendiniti