PRP, “Trombositten Zengin Plazma” sıvısının “Platelet Rich Plazma”nın kısaltılmış şeklidir.

Trombositler (Platelet), kanın pıhtılaşması görevlerinin yanında, içerdikleri birtakım proteinlerle hasarlanmış bölgelerin tamiri görevi de olan kan hücreleridir.  PRP tamamen hastanın kendi kanından oluşturulduğu için herhangi bir alerjik reaksiyon gelişme ihtimali yoktur. Güvenli olması sebebi ile   tıbbın pek çok alanında kullanılır.

PRP nasıl uygulanır?

PRP tedavisi mutlaka hekim kontrolünde yapılması gereken bir işlemdir. Hastanın damar yolundan alınan belirli miktardaki kan steril bir tüpe alınır. Alınacak kan miktarı uygulanacak alana göre belirlenir.  Tüpler özel bir santrifüj cihazına konulur ve yaklaşık 8 dakika kadar santrifüj edilir. İşlem sonrasında tüplerde, büyüme hücrelerinin ve trombositlerin de olduğu çeşitli katmanlar oluşur.  Bu hücreler açısından konsantre duruma gelmiş olan katmanlar enjektöre alınır.  Konsantre olarak hazırlanmış olan trombositten ve büyüme hücrelerinden zengin PRP sıvısını problemli olan doku alanına uygulanır. PRP uygulama alanına göre (örneğin kalça, örneğin omuz) ultrason eşliğinde yapılabilir.

PRP hangi hastalıklarda uygulanabilir?

-Diz eklemi ile ilgili sorunlar (kireçlenme, menisküs yırtıkları, ön çapraz bağ sorunları, patellar tendinit)

-Tenisçi dirseği, golfçü dirseği

-Kalça kireçlenmeleri (koksartroz)

-Omuz kas yırtıkları, omuz sıkışma sendromları, tendinitler

-Topuk dikeni

-Aşil tendiniti

-Ayak bileği eklemi sorunları

PRP hangi sıklıkta uygulanır?

PRP  2 ila 4 hafta da aralığında uygulanmalıdır.

PRP kaç seans uygulanmalıdır?

PRP hastalığa bağlı olarak ortalama 3 seans uygulanır.

PRP’den sonra neler olabilir?

PRP uygulamasından sonra 2-5 gün (1 haftaya uzayabilir) süren ağrı, ısı artışı ve bölgede şişlik olması normaldir. Bu semptomların uzaması halinde doktorunuzla tekrar görüşmeniz uygun olur.

PRP’den sonra ne yapmamalıyım?

PRP den sonra, PRP yapılan işlem alanını 2-5 gün istirahatte tutmak gerekir. Örneğin diz, kalça, ayak ve ayak bileği gibi yük alan eklemlere uygulama yapıldığında 2-5 gün sadece günlük yaşam aktiviteleri sürdürülmelidir.  Spor aktivitelerine, yoğun merdiven kullanımına, ağırlıkla yapılan egzersizlere, yük taşıma gibi aktivitelere ara verilmelidir. Bazen işlemden sonra ağrı duyulabilir. Parasetamol grubu ağrı kesiciler kullanılabilir, ama non steroid anti inflamatuar grubu ilaçlar onarım sürecini olumsuz etkileyebileceğinden kullanılmamalıdır. PRP uygulanan bölgeye yine onarım sürecini etkileyebileceği için sıcak veya soğuk uygulama yapılmamalıdır

Menüsküs yırtıklarında PRP yapılır mı?

Menüsküs çok ileri düzey yırtıkları haricinde, özellikle genç hastalarda tedaviye mutlaka PRP eklenmelidir.  Menüsküs ameliyat sonrasında günlük yaşam aktivitelerinde dönüşü kolaylaştırmak için de PRP uygulaması yapılabilir

PRP’nin eklem içine yapılması yeterli mi?

Genellikle PRP’nin eklem içine yapılması yeterlidir. Ancak PRP’nin eklem çevresindeki bağlara da uygulanması PRP’nin etkinliğini arttıracaktır.

PRP ağrılı bir yöntem midir?

PRP enjeksiyon yöntemi ile uygulanan bir yöntemdir. Bu nedenle uygulama alanında ağrı hissedilebilir. Ama bu ağrı pek çok kişi tarafında tolere edilebilecek kadardır.