OZON TEDAVİSİ NEDİR ?

Ozon nedir ?

Ozon üç oksijen atomundan oluşan kimyasal bir bileşiktir. Tedavi amaçlı olarak kullanılanı formuna medikal ozon denir. 1900 lü yıllardan beri  tıbbi alanda kullanılmaktadır. OZON gazı okside edici özelliğinden dolayı  bakterileri, virüsleri, mantarları ve  toksinleri yok edebilme gücüne sahip olduğu için hem sistemik enfeksiyonlarda  hem enfekte olmuş yara enfeksiyonlarının tedavisinde  güvenle  kullanılabilir.

Ozon Tedavisinin Hastalıkları Nasıl Tedavi eder?

Dokuların oksijenlenmesinin azalması  hastalıkların oluşmasının en önemli nedenidir. Oksijenizasyonun azalması günlük olarak pek çok yolla aldığımız  toksik maddelerin  uzaklaştırılmasını zorlaştırır. Toksik maddeler zamanla  hücrelerin ve  dokuların bozulmasına neden olur ve hastalıklar bu şekilde oluşmaya başlar

Vücudumuzun doğal savunma mekanizmaları,günlük olarak oluşan zararlı maddelere ve hücrelere karşı savaşabilme yeteneğindedir. Bu savunma sistemleri doğal bir denge halindedir. Vücudun antioksidan mekanizmalarının zayıflaması, dokuların oksijenlenmesinde azalma, hücrelerin bozulmasına ve hastalık gelişimine neden olur.Ozon tedavisi vücudun antioksidan kapasitesini arttırarak bağışıklık sistemini güçlendirir

 

Ozon Tedavisinin Faydaları

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıma kapasitesini arttırır. Vücuttaki NO ( nitrik oksit) seviyesini arttırarak  damarları genişletir ve  bu sayede hücrelere ve dokulara giden kan akımı miktarı artar.Damar ve lenflerdeki toksinler ve atıklar temizlenmiş olur. Böylece oluşan yaraların tedavisinde etkili bir tedavi seçeneğidir.

Cillte artan kan dolaşımı ile birlikte cilt yenilenir, parlaklık ve canlılık kazanır.

Ozon insülin benzeri etki göstererek glukozun hücre içine girmesini kolaylaştırarak kan şekerini düşürür. Bu sebeple Diyabetik  (Şeker Hastalığı ) hastalarda ve insülin direnci olan hastalarda tedaviye destek amaçlı kullanılabilir.

Dezenfektan özelliği nedeni ile pek çok sistemdeki virüs bakteri gibi patojenleri yok eder. Özellikle coronavirus , hepatit gibi zarlı viruslarda zarf yapısını bozarak virusun etkisiz hale gelmesine destek olur.

Ozon tedavisi Nasıl Uygulanır?

Major ozon ( Major otohemoterapi ) En çok  kullanılan uygulama yöntemidir. Hastanın damar yolundan alınan 100  ml kan  ozonla karıştırılır ve tekrar hastaya damar yolundan verilir. Uygulama yaklaşık yarım saat sürer.

SF ozonlama  ( serum ozon ): Serum fizyoljiğin ozonla doyurulduktan sonra damar yoluyla uygulanmasıdır.

Minör Ozon ( Minör otohemoterapi ):  Hastadan alınan 2-5 cc kan ozonlanarak kas içine  enjekte edilir. Daha  çok bağışıklık yanıtının artırılmasında ve alerjik yakınmalrı olan hastalarda Major ozon tedavisine eklenmelidir.

Rektal Ozon :  Rektal bölgeden püskürtme yöntemi ile yapılır. Mojor ozon kadar etkilidir. Özellkle kabızlık tedavisinde ve karaciğer hastalıklarında güvenle kullanılır.

Nasal insuflasyon : Burun deliklerinden püskürtme yöntemi ile uygulanır. Özellkle kronik sinüzit tedavisinde etkilidir.

Torbalama:  Özellikle bacaclarda ve ayaklarda diyabete bağlı oluşan yaralarda uygulanan yöntemdir.

Eklem ve kas içine uygulama: Örn: Diz gibi eklemlere , ağrılı  ve gergin kaslara  uygulanabilir.

 

Ozon tedavisi Hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?

1-Bağışıklık sistemini güçlendirme ( sık tekrarlayan enfeksiyon öyküleri ( Üst solunum yolu enfeksiyonları , idrar yolu enfeksiyonları  v.b )

2-Fibromiyalji

3-Kronik yorgunluk , halsizlik, depresyon

4-Diyabet ( şeker hastalığı )

5-Damar hastalıkları

6-KOAH , Pnömoni ( zatürre ) , Covid, akciğer fibrozis, astım , bronşit ), sigara içicileri

7-Diyabetik ayak yaraları

8-Romatoid artrit  gibi romatizmal hastalıklar

9-Kireçlenme

10-Uykusuzluk

11-Kabızlık

12-Bel fıtığı , boyun fitiığı, sırt ağrılarıı

13-Vertigo

14-Antiaging amaçlı

15- Avasküle Nekroz

16-Allerjik hastalıklar

17-Gut

18-Ciltte parlaklık ,yenilenme ve kırışıklıklarda )

19-Detox –zayıflama

20-Migren , baş ağrıları

 

Ozon kimlere kesinlikle uygulanmaz?

1-Favizm (bakla zehirlenmesi, Glukoz 6-fosfat dehidrogenaz enzim eksikliği)

2Hiipertiroidinin kontrolsüz olduğu dönemelre (zehirli guatr)

3-Lösemi

4-Gebeliğin ilk 3 ayı

 

Ozon tedavisine gelirken nelere dikkat edilmelidir ?

Ozon kan şekerini düşürebileceği için uygulama öncesi hastanın tok olmalıdır.  Ayrıca damar çeperini genişleterek  tansiyonu düşebileceği için tansiyon ilaçları alındıktan en az 2-3 saat sonra uygulama yapmakta fayda vardır.

 

Ozon tedavisi kaç seansdır?

Hastadan hastaya  ve uygulama yöntemine göre değişir . Örneğin major ozon tedavisi ortalama 10 seans yapılırken , diyabetik ayak yaraları olan hastalarda seans sayısı uzayabilir.

Ozon tedavisi hangi sıklıkta yapılır?

Hastaya ve hastalığa göre değişmekle birlikte haftada 2 gün uygulanabilir